جوجه کشی و پرورش غاز

جمعه ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ اصول جوجه کشی غاز

غاز گونه‌ای از پرندگان است که متعلق به خانوادهٔ مرغابی‌سانان (Anatidae) هستند. خانواده مرغابی‌سانان شامل قوها و اردکها نیز می‌شود. این نوع از غازها در زیرخانواده غازسانان (Anserinae) و به گروه آنسرینی (Anserini) تعلق دارند. تعدادی از مرغابیها که از خانواده مرغابی‌های وحشی هستند به نام غاز معروفند.

غازها پرندگان نسبتاً بزرگی هستند که حضورشان (حیاتشان) وابسته به آب است. نوع بیشتر غازها در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی به طور جدی از نوع پرندگان وحشی و مهاجر هستند که برای گذراندن زمستان از شمال به جنوب می‌آیند. غازها قرنها در یک جا (بدون مهاجرت) زندگی می‌کردند. در مغرب (اروپا) غازها از خانواده گری‌لگ (Greylag) هستند اما در آسیا غازهای کمی (از نوع گرلگ) پرورش یافته‌اند.

همه غازها اکثراً گیاه‌خوارند و می‌توانند آفت‌های گلوله‌های پشمی (کاه) که محصول زمینهای زراعتی است بخورند و یا در استخرها (آبگیر) و مناطق پر علف شهری ساکن می‌شوند. آنها همچنین در فرصتهای مناسب بی مهرگان را برای خودشان می‌گیرند و می‌خورند، غازهای محلی انواع غذا را امتحان می‌کنند. غازها معمولاً برای ادامه زندگی جفت‌گیری می‌کنند گرچه شمار کمی از غازها پس از جفت‌گیری از هم جدا می‌شوند. غازها گرایشی برای تخم‌گذاری و نگهداری از آنها دارند. همچنین غازها از آشیانه و جوجه غازها مراقبت می‌کنند که این کار باعث ادامه بقای آنها می‌شود.

گونه شناسی و نژاد غاز ها

غازها از خانواده Anatidae و دسته Anser هستند و در تمام نقاط جهان دیده می‌شوند و جزء نخستین حیواناتی می‌باشند که اهلی شدند (بعضی از متون، اهلی شدن غازها را مربوط به ۳۰۰۰ سال قبل در مصر می‌دانند) . غازها به راحتی با زندگی در شرایط آب و هوایی گرم و شرایط جوی سرد وفق پیدا کرده‌اند، حتی دیده شده‌است که بدون حفاظ و سرپناه، زمستان را پشت سر گذاشته‌اند، لذا این نکته می‌تواند دلیل اصلی پراکندگی غازها در نقاط مختلف جهان باشد. غازهای اهلی را در رنگها و شکلهای متفاوتی می‌توان یافت که از نظر جثه بسیار بزرگتر از اجداد وحشی خود هستند. دو گونه اصلی از غازهای وحشی وجود دارند: گروه اول که خاستگاهشان در اروپا است و از نسل غازهای وحشی اروپایی محسوب می‌شوند و به نام Anser anser شهرت دارند.

گروه دوم خاستگاه آسیایی دارند و از نسل غازهای Swan (Anser cygnoides) می‌باشند. تلاقی بین غازهای اهلی که خاستگاهشان از این ۲ گونه غاز وحشی است، نتیجه بسیار مناسبی را در بر داشته‌است که در ائامه به آن می‌پردازیم . باید توجه داشت که در بسیاری از کشورها، غازهای اهلی از نظر ژنتیکی بهبود یافته‌اند. از انواع غازهای اهلی که در مناطق آب و هوایی معتدل زندگی می‌کنند می‌توان از، غازهای کانادایی ( Branta canadansis) در امریکای شمالی، غازهای قو شکل امریکایی (Coscoroba coscoroba) در امریکای جنوبی نام برد و از انواع غازهای اهلی که در مناطق گرمسیری هستند می‌توان به، غازهای مصری (Alopochen aegyptiacus) در افریقا، غاز نِنی (Branta sandvicensis) در جزیره هاوایی، غازهای سر نواری (Anser Indicus) در هند و مرکز آسیا، غاز اسپور وینگد (Plectropectus gambensis) در افریقا و غاز سیاه و سفید (Anseranas semipalmata) در استرلیا و گینه نو اشاره نمود.

تخم گذاری غاز ها

تخمگذاری در غازها در اوائل پاییز شروع می‌شود. برای جمع‌آوری تخم غاز مخصوص جوجه کشی باید غازهای تخمی را مورد انتخاب قرار داد و بهترین آن‌ها را از نظر وزن و تعداد تخم و سلامت بدن و بنیه انتخاب نمود. معمولاً به این منظور غازهایی را انتخاب می‌کنند که دارای وزن متوسط هستند. از چند ماه قبل از جمع‌آوری تخم جوجه کشی، غاز نر و ماده را برای جفت گیری بین هم رها می‌کنند.برای تخم نطفه دار از نسبت ۱به ۲ ماده استفاده می شود و این نسبت بهترین نسبت نرینگی می باشد. غازها معمولا از سال دوم به بعد جهت تولید تخم نطفه دار استفاده می شود.

غازهای نر بین ۶ تا ۷سال و غازهای ماده را بین ۸ تا ۱۰ سال نگهداری می کنند. تشخیص جنسیت در غازها به خصوص در غازهای جوان مشکل است غازهای نر معمولاً بزرگ تر و وحشی تر از غازهای ماده هستند. غازهای ماده دارای طبعی ملایم و آرام بوده و کم و بیش ترسو به نظر می‌رسند. غازهای نر اغلب وحشی و جنگجو می‌باشند و حتی بعضی اوقات بدون هیچگونه دلیلی به اطفال و پرندگان دیگر حمله می‌کنند. غاز نر دارای صدائی بلند است در حالی که غاز ماده دارای صدای بم و وحشی می‌باشد. گردن غاز نر بلندتر از غاز ماده بوده و حجیم‌تر می‌باشد. اگر جمع‌آوری تخم جوجه کشی در بهار انجام گیرد باید از پاییز غازهای نر و ماده را بین هم انداخت معمولاً جفتگیری بین غازها در تمام مدت سال انجام می‌گیرد.

جوجه کشی غاز

 غاز دارای سابقه طولانی و برجسته می باشد. غاز اهلی در رم باستان، چین، و زمین کتاب مقدس، تصویر غازها حتی در اهرام ثلاثه هک شده  است. غازها در درجه اول برای گوشت آنها پرورش داده می شوند. غاز چینی قهوه ای کوچکتر از غاز سفید می باشد ولی نسبت به  غاز آفریقایی هر دو نژاد کوچکتر می باشد.
جز در مواردی که در ماشین های جوجه کشی به درستی مدیریت می شوند ، تخم غاز به خوبی در دستگاه جوجه کشی تبدیل به جوجه نمی شود ، دستگاه جوجه کشی مناسب جوجه درآوری غاز یکی از پارامترهای مهم در هچ مطلوب در جوجه کشی غاز می باشد. جوجه درآوری تخم ها اغلب بهتر از ۴۰ % تخم ها نخواهد بود، حتی اگر باروری در حدود ۹۰ % باشد .دلیل آن هم مدیریت ضعیف جوجه کشی غاز می باشد . دمای درون دستگاه جوجه کشی به طور ثابت در دوره ستر , ۳۷/۵ درجه سانتی گراد باید باشد.
این دما در دوره هچر ( ۲ تا ۴ روز پایانی جوجه کشی ) باید ۳۷ درجه سانتی گراد باشد . دستگاه هایی جوجه کشی که سرعت هوای درون آن کمتر از دستگاه هایی که سرعت جریان باد در آن بیشتر است , بهتر بوده چرا که سرعت تبخیر رطوبت از سطح تخم ها مناسب تر می باشد .توجه داشته باشید که سرعت کمتر نیز ممکن است باعث اختلاف دمایی در نقاط مختلف دستگاه شود .
جدول پارامترهای جوجه کشی
شناخته شده به عنوان یکی از نژادهای نجیب از غازها، این غاز سرد هاردی  که از چینی سفید هنوز در اندازه بزرگتر می باشد قابل تشبیه می باشد. تصور می شود که غاز آفریقایی متقاطع بین چینی و تولوز است. هر چند که صدای غاز افریقایی زیادی آن را بیش از حد با صدای بلند نیست و باعث می شود یک صدای غیر معمول در مقایسه با دیگر غازها از خود در بیاورد. نژاد آفریقایی بسیار سرتر و مقاوم است اما غبغب آن بلند است که ابتلا به سرما در آب و هوای بسیار سرد شایع می باشد.
پر غاز افریقایی از سایه های قهوه ای به تقریبا سفید تا قهوه ای تیره است. جوجه غاز جوان ممکن است در اوایل دوره پرورش دارای پر خاکستری می باشد. پر غاز افریقایی جذاب می باشد  و دارای زیبایی و چشم نواز خاص خودش را دارد. پرهای اولیه غاز قادر به عایق بدن غازها به عنوان پر نرمال نیست. بنابراین، در آب و هوای سرد این نژاد به خوبی با محیط سازگار است.

پرورش و جوجه کشی غاز در ایران

پـرورش ، نگهداری و جوجه کشی غاز در ایران اغلب به صورت محدود توسط زارعین در مزارع تولید می شود. ولی در بعضی از کشورها (فـرانسـه)به صورت صنعتی و وسیع تولید می گردد.چون غاز نسبت به پرندگان دیگر در برابر عوامل بیماریزا حساسیت کمتری دارد و به نوعی ناقل تمام بیماریهای طیور می باشد اغلب در چراگاه و مراتع نگهداری می شوند.بنابراین جایگاه نگهداری غاز احتیاج به سرمایه گذاری زیادی نداردبلکه کافی است جایگاه سرپوشیده و مسقفی در نظر بگیریم که در تابستان پرندگان از اشعه آفتاب و در زمستان از برف و باران محفوظ نگه داریم.
در زمان تخمگذاری غازها یک روز در میان تخم می کنند و پس از ۱۰ تا ۱۲ روز چند روز استراحت و مجددا شروع به تخمگذاری می کنند.
مدت زمان جوجه کشی غاز های سبک(غاز بومی مازندران) ۲۸تا ۳۰ روز و در نژادهای بزرگتر( غاز نژاد اکراینی ) ۳۴ تا ۳۵ روز می باشد.
در زمان جوجه کشی غاز با دستگاه باید نکات زیر را رعایت کرد:

جوجه غاز

 

  1. تخم ها را بجای قرار دادن در شانه ، در سبد بصورت افقی قرار دهید حتما کمی فاصله بین تخم ها بدهید.(البته یکسری از مشتریان با روش قراردادن تخم ها در داخل شانه هم جواب می گیرند)
  2.  چرخاندن تخم ها ، حداقل ۳ تا ۴بار در روز ( دستگاه های جوجه کشی تولیدی پرطلایی در سیستم کنترل مکانیسم چرخش نرم و دورانی را تعبیه کرده که براحتی جوجه غاز هچ می شود)
  3. تنظیمات دما و رطوبت باید بدرستی انجام گیرد و بخوبی سیستم کنترل و سنسورهای دما و رطوبت کالیبره شود.
  4. در جوجه کشی غاز از هفته دوم به بعد روزی ۱۵ دقیقه دستگاه را خاموش کرده و تخمها را به بیرون بیاورید و با آبپاشی که از قبل داخل دستگاه قرار داده اید تخم ها را خنک کنید و در روز آخر که جوجه ها صدای جیک دارند و در حال بیرون آمدن از تخم هستند، دما را ۲ درصد پایین و رطوبت را ۵ درصد بالا ببرید.

گوشت غاز

غازها از لحاظ گوشتواری مناسب می باشد و تولید گوشت مناسبی نسبت به دیگر نژادها دارد و طمع گوشت غاز بسیار لذیذ می باشد. هدف از پرورش و تکثیر غاز در اروپا از جگر غاز می باشد و جگر آن در میان اروپائیان  مورد استفاد بیشتری قرار می گیرد.

19 دیدگاه در “جوجه کشی و پرورش غاز

  1. سلام وقت بخیر
    بنده قصد پرورش غاز در ایلام دارم..سوالم این هستش آیا پرورش غاز توجیه اقتصادی دارد و در واقع بازار فروش دارد یا خیر؟
    چه مقدار سرمایه جهت شروع کار لازم؟
    با چه تعداد جوجه شروع کنم؟
    اگه اطلاعاتی در اختیار بنده قرار بدین ممنون میشم

    1. با سلام خدمت شما
      پرورش غاز برای گوشت در کل به صرفه نمی باشد در جهان بیشتر برای تولید جگر پرورش می دهند و بازار و سود مناسبی عاید پرورش دهنده می کند ولی در ایران جگر غاز طرفدار ندارد.
      بنابر جوجه کشی بهترین شغل تولید جوجه ۱ روزه غاز می باشد و سود بسیاری دارد.
      معمولا برای آغاز کار جوجه کشی غاز با تعداد ۲۰۰ قطعه ای کار کنید مناسب می باشد.

    1. با سلام خدمت شما
      تخمگذاری پرندگان چندین پارامتر دارد که شما باید در ابتدا پارامترهای مختلف را محیا نمایید تا غاز مولد شروع به تخمگذاری نماید.
      ۱. تغذیه
      ۲. مکان پرورش
      ۳. نور
      ۴. استرس های محیطی
      ۵. بیماری
      ۶. دمای محیط
      و غیره… که شما باید براورد نمایید که پارامترهای عرض شده را انجام داده اید یا خیر؟

      با تشکر

      دی کیو شاپ

  2. سلام مهندس من برای اولین بار تخم غاز رو میخوام بادستگاه جوجه کشی کنم ولی اطلاعات زیادی ندارم بیشتر دوستان من موفق نشده اند و به من توصیه میکنند که با دستگاه جوجه کشی نکنم.خواهشا شما من رو راهنمایی کنید تا در این راه موفق شوم.باتشکر

    1. با سلام
      همه ساله از شروع فصل پاییز و بارندگی جوجه کشی غاز آغاز می شود و مشتریان دی کیو شاپ با روشن کردن دستگاه جوجه کشی شروع بکار می کنند و جوجه کشی غاز تقریبا تا بعد از عید بطول می انجامد و در کل جوجه کشی غاز در هر دستگاه جوجه کشی نمی توان جوجه درآوری کرد و باید دستگاه جوجه کشی مخصوص غاز را از دی کیو شاپ بخواهید.
      برای اطمینان بیشتر می توانید از قسمت ویدئو دی کیو شاپ فیلم جوجه کشی غاز برخی از مشتریان ما را ببینید.

      با تشکر
      دی کیو شاپ

    1. با سلام
      مشتریان زیادی جوجه کشی غاز را در دستگاه جوجه کشی فول دیجیتال دی کیو شاپ انجام دادند و خداروشکر جواب خوبی گرفتند. جوجه کشی غاز به نسبت پرنده های دیگر از سود قابل توجهی برخوردار می باشد که حتما باید پارامترهای مختلف برای درصد جوجه کشی بالای غاز را انجام دهید که می توان به : ۱. ماشین جوجه کشی تمام اتوماتیک ۲. محیط مناسب دستگاه جوجه کشی ۳. انتخاب تخم نطفه دار مطمئن ۴. ضدعفونی صحیح ۵. بهره گیری از راهنمایی های کارشناسانه شرکت تولید کننده دستگاه جوجه کشی و…
      با در نظر گرفتن موارد ذکر شده می توان جوجه کشی غاز با درصد هچ بالا کسب نمایید.
      مزیت پرورش غاز: بدون نیاز به غذای دستی ( چرازی می باشند)- فروش تخم نطفه دار – فروش جوجه غاز – فروش غاز مولد و نیمچه
      معایب پرورش غاز: مرکز خرید عمده ای وجود ندارد.

      گروه فنی دی کیو شاپ

    1. سلام
      خرید و فروش تمام پرندگان براحتی انجام می شود . فقط فروشنده باید استراتژی های خاص را داشته باشد تا بمانند مشتریان دی کیو شاپ جوجه ها رو پیش فروش نمایند.
      بهترین خریدار از شهر و شهرهای اطراف خود می باشد و با بهترین قیمت بفروش برسونید.
      لطفا به بازارهای روز که در بخش خبر دی کیو شاپ معرفی شده مراجعه نمایید.

      موفق و پایدار باشید

      گروه فنی دی کیو شاپ

  3. سلام مهندس..
    برای توصیه جفت گیری غازها خیلی خواندم که بایست در اب جفت گیری کنند که بایس بشه حد اقل ۷۰ در صد نطفه دار شود ..
    سال قبل در محیط اب جفت گیری کردن واز مجموع ۶ تخم ۴ جوجه در اومدن یعنی ۷۵ در صد اما امسال کل طرح عوض کردم وروی خشکی جفت گیری کردن واز مجموع ۸ تخم ۸ جوجه در اومدن والحمد لله سالم هست یعنی ۱۰۰ در صد نطفه دار شدن ..چی تفسیری برای این دارید که معمولا به جفت گیری در اب توصیه میکنن
    تشکر

    1. با سلام
      در کل غاز آب دوست می باشد. و در آب بهتر زیست می کند، بهترین محل برای جفتگیری غازها محیط آبی می باشد و در آب بهتر جفتگیری می کنند و درصد نطفه بالاتری دارند.
      و البته تغذیه در نطفه داری خیلی تاثیر دارد.

      دی کیو شاپ

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shares
Share This