بازگشت به بالا

انتخاب تخم نطفه دار

خروس محلی

انتخاب تخم نطفه دار مناسب

تخم مرغ های جوجه کشی بایستی دارای خصوصیاتی باشند تا بتوان از آنها استفاده کرد. انتخاب تخم نطفه دار از اهمیت بسزایی برخوردار است. اگر نطفه داری بالا نباشد بیشتر تخم مرغ هایی که در ماشین جوجه کشی گذاشته می شوند به جوجه تبدیل نخواهند شد و بایستی دور ریخته شوند . خروس مورد استفاده باید فعال و به اندازه کافی اسپرم تولید کند. خروس ها باید بطور متناوب مورد استفاده قرار بگیرند تا استراحت کافی داشته باشند. باید اغلب از خروس های جوان استفاده شود.

( از ۷ تا ۸ ماهگی به بعد قادر به تولید اسپرم هستند) خروس های با سن بالاتر از ۲ سال مناسب جوجه کشی نمی باشند و باید نسبت به جایگزین کردن آنها با خروس های جوان و سالم اقدام نمود. البته از خروس هایی که ارزش ژنتیکی خوبی دارند بیشتر استفاده می شود. برای بدست آوردن نطفه داری بالا باید نسبت بین مرغ و خروس مناسب باشد. معمولا به ازای هر ۱۰ مرغ یک خروس کافی خواهد بود. وضع تغذیه گله نیز در نطفه داری تاثیر زیاد دارد. کمبود بعضی از ویتامین ها بخصوص (A) و (E) و نیز کمبود پروتئین جیره باعث کاهش نطفه داری می گردد. وضع و شرایط آب و هوا در تولید اسپرم دخالت دارد.

در هوای گرم و یا سرد تولید اسپرم کاهش پیدا می کند و در هوای سرد که گاهی باعث یخ زدن تاج و در نتیجه کاهش اسپرم می گردد. همچنین در هوای بسیار گرم جمع آوری تخم نطفه دار جهت جوجه کشی انجام نمی شود. تولید تخم مرغ و نیز سن مرغ رابطه ای مستقیم در میزان نطفه داری دارد.

انتخاب تخم نطفه دار

هر اندازه میزان تخمگذاری زیادتر باشد درصد نطفه داری نیز بیشتر می شود. زیرا در مرغان تخمگذار خوب تمام اعمال فیزیولوژیکی بخوبی انجام می گیرد و لذا تمایلات جنسی در این گونه مرغ ها بالاست. در اوایل تخمگذاری که اندازه تخم مرغ کوچک است ، درصد نطفه داری پایین می باشد ولی به تدریج با افزایش وزن تخم مرغ و تغذیه مناسب ، درصد نطفه داری افزایش می یابد.

در مرغ های خیلی مسن و خیلی جوان درصد نطفه داری کم است و هرچه درصد هم خونی افزایش یابد درصد نطفه داری کم است. خویش جفتی و یا جفتگیری نزدیک خویشاوندی دارای اثر منفی در نطفه دارد و هر چه درجه هم خونی افزایش یابد درصد نطفه داری کم است و یا در جوجه های هچ شده مشکلات ژنتیکی شاهد خواهیم بود. آمیخته گری سبب افزایش درصد نطفه داری می گردد و جوجه های تولیدی نسل بعد سرحال تر و دارای درصد نطفه بالا می باشند.

6 دیدگاه

  1. سلام.خسته نباشید.ببخشید من دوره ی اول جوجه کشیو انجام دادم میخوام دوباره تخم بزارم . تو دفترچه نوشتست که وقتی دوباره میخواین جوجه کشی کنید 1روز دستگاه روشن باشه ایا ظرف ابم باید داخلش بزارم ورطوبتشو به زمان ستر بیارم؟بعدش وقتی تخم زیادی تو دستگاه قرار داده بشه چطور نطفه سنجی انجام میشه یعنی در دستگاه باید همینطور باز باشه؟اینکه میگن در دستگاه زیاد باز و بسته نشه خب وقتی درجه ی رطوبت وقتی بالا میره یا پایین میاد باید تنظیم بشه دیگه.
    پاسخ
    1. نویسنده
      سلام و قبولی طاعات قبل از دوره جدید دستگاه بدین منظور تقریبا بمدت 24 ساعت روشن می ماند تا خرابی و یا عدم کار کردن قطعه ای از دستگاه جوجه کشی مشخص شود. نیازی به ظرف آب نیست.// شما بوسیله کندلینگ کردن می توانید تعداد تخم بیشتر را نطفه سنجی کنید( بصورت شانه ای نطفه سنجی کنید) با این روش زمان نطفه سنجی پایین می آید و پرت دما و رطوبت ندارید ، حتما به یاد داشته باشید زمان نطفه سنجی مهم است! و هم دمای محیط دستگاه!!
      پاسخ
  2. سلام.ممنون. ببخشید این روش کندلینگ که میگین چه جور نطفه سنجی کردنیه میشه بیشتر توضیح بدین؟تا چند بار باز کردن درب دستگاه در روز مجازه؟ نطفه سنجی تو روز 7 خوبه یا بازم باید انجام بشه؟
    پاسخ
    1. نویسنده
      با سلام و قبولی طاعات نطفه بینی یا کندلینگ تخم های نطفه دار معمولا در روزهای 7-10 جوجه کشی انجام می شود . نطفه سنجی یا کندلینگ چندین روش دارد روش اول / می توانید با چراغ قوه تخم ها رو بطور تکی نگاه بندازین روش دوم / در این روش تخم نطفه دار ها رو بصورت کلی و در داخل شانه نگاه می ندازین تا پرت زمان و دما نداشته باشین و در مدت زمان خیلی کم تمام تخم نطفه دارها رو نطفه سنجی می کنید. کندلینگ یا نطفه سنجی 1 مرحله انجام می شود تا تخم های فاسد و بدون نطفه از دستگاه جوجه کشی خارج شود.
      پاسخ
  3. […] آنجایی که معمولا دسترسی به تخم مرغهای نطفه‌دار در اواخر بهار و اوایل تابستان امکان پذیر است به منابع […]
    پاسخ
  4. […] گوشت و دیگر خصوصیات حسی و پرورش و تولید تخم نطفه دار در نتیجه رشد آهسته تر نژاد و گونه و دوره پرورش طولانی […]
    پاسخ

ارسال یک نظر

X