تخم نطفه دار مناسب
ویژگی های تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی
4.6 (92.94%) 17 vote[s]

ویژگی های تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی

اولین نکته ای که در رابطه با تخم نطفه دار مناسب مورد بررسی قرار میگیرد نطفه داری آن می باشد ، در ادامه به بررسی عوامل مهم خواهیم پرداخت با ما همراه باشید  :

ویژگی تخم نطفه دار مناسب جوجه کشی

1) نطفه داری :

تخم مرغ نطفه دار شامل تخم مرغی می شود که اسپرم و تخم در ناحیه شیپور با هم ترکیب شده باشند.
این مورد در نژادهای سبک مثل لگهورن حدود90% و در نژادهای سنگین حدود80% است.

عوامل موثربر نطفه داری

 مرغها وخروسهای مولد

توجه در انتخاب مرغها وخروسهای مولد حائز اهمیت می باشد. باید از خروسهای جوان استفاده کرد تا به اندازه کافی فعال باشند و به اندازه کافی اسپرم تولید کنند ،جهت استراحت کافی خروسها باید از آنها به طور متناوب استفاده نمود زیرا قدرت باروری خروسها از سال دوم به بعد کاهش می یابد.
در نژادهای سبک به ازای هر 15 مرغ یک خروس ، در نژادهای سنگین به ازای هر 8 تا10مرغ یک خروس ودر نژادهای د ومنظوره به ازای هر12 مرغ یک خروس به کار می رود.

تغذیه گله

کمبود برخی ویتامینها به خصوص A وE و پروتئین جیره باعث کاهش نطفه داری می شود.

شرایط آب وهوایی

از عوامل موثر در تولید اسپرم می باشد. در هوای سرد به علت یخ زدن تاج خروس میزان تولید اسپرم کاهش می یابد، از این روبرای جلوگیری از این مشکل تاج خروس را قطع می کنند. هوای گرم نیز منجربه کاهش تولید اسپرم می شود، همچنین در هوای بسیار گرم جمع آوری تخم مرغ جهت جوجه کشی صورت نمی پذ یرد.

تاثیر نور در تخم نطفه دار مناسب

نور کافی در سالنهای پرورش ازجمله عوامل موثر بر نطفه داری می باشد. نور با تاثیر بر ترشح هورمونهای هپوفیز موجب رشد بیضه ها و افزایش تولید اسپرم می شود.

تولید تخم مرغ 

با افزایش میزان تخمگذاری ، درصد نطفه داری در تخم نطفه دار نیز افزایش می یابد.

سن مرغ 

در اوایل تخمگذاری، اندازه تخم مرغها کوچک و میزان نطفه داری پایین است و در طول دوره تخمگذاری با افزایش وزن تخم مرغ درصد نطفه داری نیز افزایش می یابد. در مرغهای جوان درصد نطفه داری پایین است و با افزایش سن نیز درصد نطفه داری کاهش می یابد.

نژاد 

نطفه داری در نژادهای گوناگون متفاوت می باشد.
معمولا در نژادهای سنگین به دلیل تمایل کمتر برای جفتگیری میزان باروری کمتر از نژادهای سبک است.

روش های جفتگیری 

خویش جفتی اثر منفی بر میزان نطفه داری دارد. در نتیجه با افزایش همخونی نطفه داری کاهش می یابد وآمیخته گیری منجر به افزایش میزان نطفه داری می شود. میزان نطفه داری در جفتگیری گله ای بیش ازسایر روشها از جمله جفتگیری لانه ای و تجربی است.

شکل ظاهری تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی

از جمله عوامل موثر در جوجه کشی می باشد. از این رو رعایت نکات زیر در این زمینه ضروری است:

– اندازه :
تخم مرغهای جوجه کشی باید اندازه متناسب داشته باشند یعنی در حقیقت نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک باشند.

– وزن :
وزن تخم مناسب جهت جوجه کشی  60-50 گرم می باشد که در نژادهای سنگین بیشتر است.

– اختلالات شکل ظاهری :

از به کار بردن تخم مرغهای با ظاهرغیرطبیعی (کشیده ـ گرد ـ موج دار) باید اجتناب گردد. این امر در زمینه اصلاح نژاد برای جلوگیری از به وجود آمدن تخم مرغهای غیر طبیعی از جوجه های حاصله موثر می باشد.

دستگاه جوجه کشی دی کیو شاپ

– ضخامت پوسته :
تخم مرغهای دارای پوسته بسیار ضخیم و نازک مناسب جوجه کشی نیستند. نازک بودن پوسته منجر به تبخیر آب بیشتر و کاهش درصد جوجه در آوری می شود، از طرفی در این حالت کلسیم کافی برای رشد جنین تامین نمی گردد. ضخیم بودن پوسته سبب بوجود آمدن مشکل در زمان خروج جوجه از تخم می شود.

– اختلالات تخم مرغ :
تخم مرغهایی که سفیده غلیظ تری دارند و یا زرده آنها رنگی تر می باشد به علت همراه داشتن میزان مواد غذایی بیشتر جهت رشد و نمو جنین درصد جوجه درآوری بیشتر دارند.

3) ذخیره سازی تخم مرغهای قابل جوجه کشی :

تخم مرغها پس ازجمع آوری بلا فاصله در ماشین جوجه کشی قرار نمی گیرند بلکه مدتی نگهداری می شوند و یکباره به دستگاه جوجه کشی منتقل می شوند.
از جمله عوامل موثر بر نگهداری تخم مرغ موارد زیر می باشد:

تاثیر حرارت در تخم نطفه دار مناسب

دمای مناسب محل نگهداری تخم مرغ حدود 15- 10 درجه می باشد و در این دما امکان نگهداری تخم مرغ برای یک هفته فراهم است. به دنبال افزایش زمان نگهداری دمای محیط را باید اندکی کاهش داد. البته افزایش مدت زمان نگهداری منجر به کاهش جوجه درآوری می شود. شایان ذکر است اگر دمای محیط بیش از 21 درجه سانتی گراد باشد رشد جنین آغاز شده و به علت عدم مناسب بودن شرایط رشد پس از مدتی متوقف می گردد و جنین از بین می رود.

نقش رطوبت در شکل گیری تخم نطفه دار مناسب

رطوبت نسبی در اتاقهای نگهداری تخم مناسب جهت جوجه کشی حدود 80-75% می باشد. کاهش میزان رطوبت منجر به تبخیر آب داخل تخم مرغ و در نتیجه کاهش میزان جوجه در آوری می شود.

 وضعیت قرار گرفتن تخم مرغها

  تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی در محل نگهداری به صورتی قرار می گیرد که قسمت پهن تخم آنها رو به بالا باشد. البته طی زمان نگهداری باید تخم مرغها را روزی چند بار چرخاند ، زیرا عدم توجه به این موضوع منجر به چسبیدن جنین به پوسته و کاهش جوجه در آوری می باشد.

 حمل و نقل تخم مرغهای جوجه کشی

عمل نقل و انتقال تخم مرغها باید با احتیاط کامل صورت گیرد. عدم توجه به این موضوع و وجود تکانهای شدید ضمن حمل و نقل ممکن است منجر به پاره شدن کیسه های هوایی و یا ایجاد تغییراتی در داخل تخم مرغ و به دنبال آن کاهش جوجه در آوری شود. از این رو باید با قرار دادن قسمت پهن تخم مرغ به طرف بالا باید در بسته بندیهای مناسب حمل شوند.

2 دیدگاه در مورد “ویژگی های تخم نطفه دار مناسب جهت جوجه کشی

  • جمعه 06 اردیبهشت 1398 at 22:01
    Permalink

    چ چ موقع مرغ و خروس باید با هم باشن تا تخم نطفه داشته باشد

    Reply
    • شنبه 07 اردیبهشت 1398 at 09:11
      Permalink

      سلام
      معمولا مرغ و خروس بومی 6 ماهگی برای نطفه داری در نظر می گیرند.

      دی کیو شاپ

      Reply

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نماد اعتماد الکترونیک
نماد اعتماد الکترونیک
نماد اعتماد الکترونیک
نماد اعتماد الکترونیک