مرغ مینا (Myna)

مرغ مینا
4/5 - (264 امتیاز)

مرغ مینا پرنده ای سخنگو و مقلد است. این پرندگان بسیار جثه کوچکی داشته و می‌توانند صداها را به خوبی تقلید کنند. طول عمر پرنده مینا به طور متوسط حدود ۱۵ سال است. جوجه های مینا وقتی خیلی کوچک هستند و هیچ بال و پری ندارند، بدنشان به باد حساس بوده و نباید در مجاورت باد قرار بگیرند. بهترین موقع برای خرید جوجه مینا ماه های خرداد و تیر است. همچنین سعی کنید تا پرنده های کوچک را خریداری کنید زیرا پرنده های بزرگتر تا آخر عمر وحشی می‌مانند و بهتر است آنها را در طبیعت رها کنید.

هرچه بیشتر از سن این پرنده بگذرد دور چشم هایش بیشتر رو به رنگ زرد می‌رود، و با چین و چروک های ریزی همراه می‌شود. برای تعیین جنسیت مرغ مینا هم کافیست به دهان باز این پرنده نگاه کنید. اگر داخل دهانش سیاه رنگ بود، یعنی نر و در غیر این صورت پرنده ماده است. همچنین ناگفته نماند که مرغ مقلد تنها در مدت ۱ سالگی توانایی بالایی در یادگیری دارد. بعد از این مدت قدرت یادگیری آن به شدت کاهش می‌یابد. در این مقاله از وبلاگ دی کیو شاپ می خواهیم با خصوصیات و ویژگی های این پرنده آشنا شویم.

نکات مهم پرورش مرغ مینا

از جمله نکات اولیه که باید در پرورش و نگهداری مرغ مینا بدانید سایز قفس است. سایز قفس مینا هرچه بزرگتر باشد بهتر است چرا که جانور فضای کافی را برای جنب و جوش خواهد داشت و استرس فضای تنگ را نخواهد گرفت. برای مثل قفسی با ابعاد ۱۰۰*۱۰۰*۷۰ سانتی متر بسیار ایده آل است. گرچه اکثرا قفس های کوچک تری را برای نگهداری تهیه می‌کنند.

پرورش و نگهداری مرغ مینا

حتما به دمایی که در آن مرغ مینا را نگه می‌دارید توجه کنید. چرا که در دمای سرد احتمال ابتلا به ذات‌الریه افزایش یافته و در دمای گرم هم ممکن است گرمازده شود. حتما در فصل تابستان شرایط آب تنی را برای مینا فراهم کنید. این پرنده عاشق آب تنی بوده و باعث ترشح هورمون های شادی آور در او شده که در نهایت منجر به سریع حرف زدن آن می‌شود. از آن جایی که بیشتر مردم این پرنده را در خانه نگه می‌دارند، شرایط از نظر دمایی مناسب خواهد بود. منتها توجه کنید که مرغ مینا را در معرض مستقیم باد کولر و یا نزدیک سیستم گرمایشی قرار ندهید.

جیره غذایی مرغ مینا

مرغ مینا از جمله پرندگانی است که بسیار سریع غذا را هضم کرده و در طول روز به چندین وعده غذایی نیاز دارد. توجه داشته باشید که چون منقار این پرنده نرم است، باید غذایش نیز نرم باشد تا به راحتی بتواند آن را بخورد. انواع میوه ها و دانه ها و حشرات و جانوران کوچک مانند ملخ و پروانه برای تغذیه مرغ مینا مناسب هستند. نوعی غذای آماده به نام دان پارس هم برای این پرنده دسترس است که قیمت مناسبی نیز دارد.

پلت ها شاید بهترین ماده برای تغذیه مرغ مینا باشند، اما بهتر است توجه کنید که پلت بدون آهن را خریداری کنید چرا که این پرنده توانایی جذب آهن را ندارد. طول عمر این پرنده حداکثر ۱۵ سال بوده و در اواخر عمر پرهایش ریخته و رویش مجدد نخواهند داشت. این پرنده ها در سال های آخر مانند دوران کوچکی به باد و سرما حساس هستند. مرغهای مینای پیر را بویژه در ماه های سرد بایستی در دمای معتدلی نگهداری کرد تا دچار لرزش و اشکالات تنفسی نشوند.

پرنده سخنگو

نگهداری و پرورش جوجه مینا

دقت کنید که یک جوجه مینای سالم، در مدت شش هفته یا اندکی بیشتر پرهایش در خواهد آمد. چشم های آنها شفاف درخشان، مجاری بینی باز و شفاف، و پرهای اطراف مقعد تمیز می‌باشد. پر و بال جوجه مینا، تیره و مات بوده و پوست غبغبش محکم، و زرد کمرنگ است.

مرغ مینا پرنده ای باهوش است که قدرت تقلید صدای فوق‌العاده ای دارد و می‌تواند کلمات زیادی را بیاموزد. همچنین این پرنده می‌تواند صداهای اطرافش مانند صدای زنگ خانه یا تلفن یا دزدگیر ماشین و … را به خوبی تقلید کند تا به آنجا که به اشتباه بیفتید که مثلا این صدای تلفن است یا پرنده !! مینای من صبح ها برای بیدار کردنم تمامی این صداها را در می‌آورد و در آخر به خاطر اینکه گول نمی‌خوردم بسیار ناراحت می‌شد. زیرا اوایل سریع به اشتباه می‌افتادم و پا می‌شدم و مثلا می‌رفتم ببینم کیه زنگ خونه یا تلفن زده …

برای دستی کردن مرغ مینا باید با دست و از ابتدای تولد به او غذا دهید. این روش، ارتباطی بین صاحب و پرنده به وجود می‌آورد و پرنده از او تبعیت خواهد کرد.

تفاوت های نر و ماده

هر دوی آنها مقلدین خوبی هستند و پرنده ماده هم به خوبی پرنده نر قدرت حرف زدن و فراگیری کلمات و جملات را دارد. اما عده ای اعتقاد دارند مرغ مینای نر سخنگوی بهتری است. اما در عوض مینای نر پس از ۲ سال که به بلوغ رسید مست می‌شود و در صورت امکان از خانه به دنبال جفت فرار خواهد کرد.

مرغ مقلد

بیماری های مرغ مینا

بدلیل احتمال دچار شدن مرغ مینای شما در دوران پرورش و نگه داری به بیماری های مختلف، شناخت انواع بیماری های این مرغ مقلد از ضروریات پرورش مرغ مینا بحساب می‌آید. از جمله این بیماری ها می‌توان به آنفولانزا، لارنگو تراکئیت، نیوکاسل، بیماری های انگلی و باکتریایی، هموکروتوز و بیماری های قارچی اشاره کرد.

اخلاق مرغ مینا

مرغ مینا پرنده حسودی است یعنی به وجود پرنده یا حیوان دیگری در خانه  و نزد صاحبش حسادت می‌کند. اگر از سوی کسی آزار ببیند فراموش نکرده و اگر موقعیت مناسب باشد بالاخره تلافی خواهد کرد. شاید بتوان گفت مینا بهترین پرنده مقلدی است که تا کنون شناخته شده، اما نگهداری از آن وقتگیر و دشوار است. این پرنده طبق عادت هنگام غذا خوردن، خورده های میوه یا دانه ها و غذاهای نرم را به اطراف می‌پاشد. روزنامه ای که در کف قفس این پرنده قرار داده می‌شود باید هر روز و یا ۲ بار در روز تعویض گردد. میله داخل قفس و آبخوری پرنده هم باید دائما شسته و تمیز شوند. مرغ مینا بر خلاف طوطی ها اصلا خجالتی نیست و پیش روی غریبه ها و تازه وارد ها هم به راحتی صحبت می‌کند. این پرنده بسیار باهوش است و می‌تواند به رفتارهای مختلف صاحب خود واکنش نشان دهد.

منشا نام مرغ مقلد

مینا پرنده ای از خانواده سار «استوماتیده» است که به دو صورت وحشی و اهلی یافت می‌شود و دارای نژادهای مختلفی می‌باشد. معروف ترین این نژادها مینای گوشواره‌ای و مینای معمولی است. نام این پرنده در زبان فارسی «مینا»، «مرغ مینا» و «مینای سخنگو» و «مرغ مقلد» است. در زبان عربی «المینه» و در زبان انگلیسی Myna، Mynah، Mina، Mynas، Minah و در زبان فرانسوی و اسپانیایی به آن Martin و در زبان آلمانی به آن Beo و در زبان ترکی Mina می‌باشد.

پرنده مینا

نام «مینا» در حقیقت یک نام هندی است که ریشه‌ای سانسکریتی دارد و از زبان هندی به سایر زبان‌ها راه یافته است. گونه وحشی این پرنده در جنگل‌ها و دشت‌ها پراکنده بوده و گونه اهلی آن را می‌توان در بسیاری از خانه‌ها مشاهده کرد. مینا پرنده‌ای کاملاً اجتماعی و پر سر و صدا است که تا حدودی مانند سارها حالت تهاجمی دارد. اگر به هر دلیلی مورد آزار و اذیت قرار گیرد یا احساس خطر کند، به درختی نزدیک در حوالی لانه اش رفته، صداهای بسیار بلند و ناهنجاری را به معنای اعتراض از خود در می‌آورد. آن‌ها خود را سریعا با محیط و شرایط اطراف تطبیق می‌دهند. بیشتر اجتماع آنها در زمین‌های بایر و اطراف باغ‌ها می‌باشد.

جوجه کشی مرغ مینا

جوجه کشی به صورت مصنوعی از تخم های دارای نطفه و بوسیله دستگاه جوجه کشی هوشمند و دیجیتال امکان پذیر می‌باشد. مدت زمان عمل جوجه کشی از مرغ مینا چیزی در حدود ۱۴ روز بوده از دو مرحله ستر و هچر تشکیل شده است. مناسبترین دما برای انجام مراحل ستر و هچر جوجه کشی از مرغ مینا به ترتیب ۳۸ و ۳۷.۲ درجه سانتی گراد است. مطلوبترین رطوبت نیز برابر با ۵۵ تا ۶۱ درصد است.

در آخر به باور عمومی ایرانیان مبنی بر خطرناک بودن پرنده برای زنان باردار می‌پردازیم و باید بگوییم که هیچ مدرک معتبر علمی این قضیه را ثابت نمی‌کند و موسسات معتبر آن را به کل رد کرده‌اند.

پرریزی

دقت کنید که حتما مرغ مقلد شما باید در طول سال دوبار پرریزی داشته باشد. در غیر اینصورت امکان دارد پرنده، از رژیم غذایی مناسبی برخوردار نبوده و کمبود شدید ویتامین دارد. اگر با این مورد مواجه شدید، سریعا پرنده را به دامپزشکی برده و رژیم مناسب غذایی را برای آن دریافت کنید.

کوتاهی بال مرغ مقلد

اگز اندازه و طول بال های مینا بلند شدند می‌توانید آنها را کوتاه کنید، اما حتما از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید. نداشتن تجربه در این زمینه می‌تواند به سلول های خونی بال پرنده آسیب زده و یا ظاهر آن را تغییر دهد. توجه داشته باشید که اگر بال ها به درستی کوتاه نشوند، در زمان پرواز و فرود، ممکن است سینه و بال های پرنده به زمین برخورد کنند. این عمل می‌تواند موجب شکستگی بال ها گردد.

سوالات متداول
  • ابعاد مناسب برای قفس مینا چقدر است ؟
    ابعاد 100*100*70 به عنوان یک قفس ایده آل و مناسب برای نگهداری این پرنده توصیه می شود.
  • طول عمر مینا معمولا چقدر است ؟
    طول عمر این پرنده حداکثر 15 سال می باشد، در اواخر عمر پرها ریخته و رویش مجدد نخواهد داشت.
  • جیره ی غذایی این پرنده چگونه است ؟
    مینا در طول روز به چندین وعده غذایی نیاز دارد و باید غذایش نرم باشد. انواع میوه ها و دانه ها و حشرات و جانوران کوچک مانند ملخ و پروانه مناسب هستند.
نظرات کاربران
  • جمعه ۰۷ تیر ۱۳۹۸ at ۱۰:۵۷
    Permalink

    سلام ممنونم بابت اطلاعات دقیق شما هر چه که در این اطلاعات شما
    هست مرغ مینا من هم دارد … سپاس عزیزان

    Reply
  • یکشنبه ۰۶ مرداد ۱۳۹۸ at ۰۸:۱۵
    Permalink

    سلام ممنونم از راهنمایی هاتون کاش یه کم بیشتر در خصوص نگهداریش توضیح میدادین

    Reply
    • یکشنبه ۰۶ مرداد ۱۳۹۸ at ۱۵:۵۴
      Permalink

      سلام
      اطلاعات کامل و جامع رو ارائه دادیم . ان شالله در مطالب بعدی..

      دی کیو شاپ

  • سه شنبه ۰۸ مرداد ۱۳۹۸ at ۱۹:۲۰
    Permalink

    سلام معذرت میخوام یه جوجه مینا دارم تقریبا ۲ ماه و نیم هستش از قفس که میارم بیرون روی شونهام میشینه و هر جا میرم میاد ولی دستمو نوک میزنه یه چندباری با دیت انداختمش داخل قفس میخواستم بدونم چجوری عادت بد نوک زدنشو ترک بدم ممنون میشم بگید

    Reply
    • پنجشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۸ at ۰۹:۲۶
      Permalink

      سلام
      مینا پرنده ای بسیار باهوش می باشد و در برابر افرادی که باعث اذیت و آزار می شود جبهه می گیرد . شما با محبت کردن و تغذیه دستی می توانید پرنده را دستی نمایید.

      دی کیو شاپ

  • سه شنبه ۰۸ مرداد ۱۳۹۸ at ۱۹:۲۲
    Permalink

    سلام یه جوجه مینا دارم تقریبا ۲ ماه و نیم سنش هست از قفس میارم بیرون میاد رو شونها و سرم میشینه و هر جا میرم میام ولی به دستها نوک میزنه میخواستم بدونم چجور عادت نوک زدنشو ترک بدم چندباری هم با دست انداختم داخل قفس

    Reply
  • پنجشنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۸ at ۱۵:۱۳
    Permalink

    سلام خسته نباشید مرغ مینایی داریم ک اصلا حرف نزنه مرغ مینا من حدودا ۶ ماه هست ولی اصلا تلاشی برای صحبت کردن نمیکنه ی مدتی هم هست ک پرهاشو میندازه راه میره ی حالتی شده چ میشه کرد؟؟؟

    Reply
    • دوشنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ at ۱۰:۴۳
      Permalink

      سلام
      صحبت کردن پرنده بسته به نوع نژاد و مولد و نهایتا به آموزش پایه دارد.

      دی کیو شاپ

  • جمعه ۰۲ اسفند ۱۳۹۸ at ۲۱:۱۳
    Permalink

    من مرغ مینام مرد نمیدونم واسه ی چی ولی خیلی دوستش داشتم

    Reply
  • شنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ at ۱۱:۴۳
    Permalink

    سلام ببخشید من مرغ مینا ازیکی خریدم میگه دوماهش هست.ولی خودش آب میخوره ولی غذا هم خودش میخوره هم من بهش میدم به نظرتون سنش زیاد نیست؟؟گولم نزدن؟؟بااین شرایطش چندماهش هست.و اینکه توخونه آزاد هست.رو دست هم نمیاد.

    Reply
    • شنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ at ۱۶:۰۹
      Permalink

      سلام
      معمولا از ۲ ماهگی برحسب نژاد غذاخوردن را خودشان انجام می دهند.

  • شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ at ۲۳:۵۸
    Permalink

    سلام به نظرتون من مرغ مینای نر بخرم یا ماده راستی اگر مرغ مینا بخرم و دستی شه ببرمش بیرون فرار نمیکنه بره
    رتون من مرغ مینای نر بخرم یا مادی

    Reply
    • سه شنبه ۰۳ تیر ۱۳۹۹ at ۱۰:۴۴
      Permalink

      سلام
      معمولا مینای نر بهتر یاد میگیره و سخن گفتن راحت تر شروع میکنه

  • Pingback:رایج ترین بیماری های مرغ مینا و درمان آن ها

  • دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۹ at ۰۴:۲۷
    Permalink

    سلام ببخشید ما یک مینا یی دا ریم ماده هستش البته ما از اول نم دونستیم که مادی با بام یک لو نه ی کا رتونی براش درست کرد . بعد از چند روز هی کاغذ دستمال هر چی که به نظر شما نرم بود می برد توی لونش بابام گفت که این میخواد تخم کنه وبعد پساز چند هفته دیدیم تخم کرد،یک مینای نر پیشش گذا شتیم ولی تخمش وا نشد میخواستم بپر سم که اون بر ای چی تخمش وا نشد😁😁😀😀

    Reply
    • یکشنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۹ at ۱۶:۲۷
      Permalink

      سلام
      احتمالا بدون نطفه و یا ضعیف بود.

  • دوشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۰ at ۱۶:۴۷
    Permalink

    سلام روی درختای کنارخونه مامرغ مینای وحشی خیلیه میشه براگرفتنش راهنمایی کنید

    Reply
    • سه شنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۰ at ۰۹:۰۹
      Permalink

      سلام
      معمولا پرندگان در تاریکی جنب و جوشی ندارند و با تغذیه روزانه می توانید بسمت شما میل پیدا می کنند.

  • جمعه ۱۱ تیر ۱۴۰۰ at ۲۲:۲۴
    Permalink

    سلام ببخشید مایه مرغ میناخریدیم نمیدونیم چندماهه هست دور چشمش روشن هست الان یه روزه که اب وغذانخورده باید چکارکنیم؟؟

    Reply
    • شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۰ at ۱۴:۴۱
      Permalink

      سلام احتمالا دچار استرس شده . یه مدت در جای بدون رفت و آمد منتقل کنید.

  • شنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۰ at ۱۴:۱۷
    Permalink

    من یه مینا دارم میخواد حرف بزنه ولی نمیتونه دو ماه و نمیشه
    باهوش هستش وقتی میخوام کامپیوتر بازی کنم میاد دکمه های کیبورد رو با نوک بسته فشار میده
    میخواستم بدونم چطور میتونم کمکش کنم که بتونه حرف بزنه

    Reply
  • شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۰ at ۱۹:۰۴
    Permalink

    سلام بنظرتون عروس هلندی بخرم یا مرغ مینا

    Reply
    • یکشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۰ at ۰۹:۴۲
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      پرورش و نگهداری مرغ مینا به مراتب سخت تر از عروس هلندی است.

  • شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۰ at ۱۰:۴۲
    Permalink

    سلام خسته نباشید میخواستم بدونم عروس هلندی صحبت هم میکنه ؟

    Reply
    • یکشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۰ at ۱۸:۴۶
      Permalink

      سام وقت بخیر
      اگر آموزش بدهید در حد چند کلمه می تواند.

  • پنجشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ at ۱۱:۵۵
    Permalink

    سلام مینا من سرش سفیده و پاشو نوک میزنه دلیلش چیه؟
    فضلش خوبه
    غذاش دون پارسه
    میشه راه نمایم کنید پاشم نوک میزنه

    Reply
    • یکشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ at ۱۹:۱۴
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      باید از نزدیک دامپزشک پرندگان زینتی معاینه کند.

  • پنجشنبه ۰۱ تیر ۱۴۰۲ at ۲۱:۲۲
    Permalink

    سلام من میخوام یک جفت جوجه مینا بخرم با قفس۱۰۳۳ ایا وقتی بزرگشن تو قفس جفت میشن وسخنگو میشن هر دوتاشون و میشه هردو تاشونو ببرم بیرون

    Reply
    • شنبه ۰۳ تیر ۱۴۰۲ at ۱۸:۱۴
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      باید موقع خریدن به این نکته توجه کنید. سخنگو شدن پرنده بسته به آموزش و تمرین کردن دارد تا چند کلمه صحبت کند.

  • دوشنبه ۰۵ تیر ۱۴۰۲ at ۱۲:۲۴
    Permalink

    سلام می خواستم بپرسم وقتی مرغ عشق و مرغ مینا کنار هم باشند با هم سازگاری دارند؟

    Reply
    • سه شنبه ۰۶ تیر ۱۴۰۲ at ۱۸:۲۳
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      احتمالا اوایل دوره ناسازگاری داشته باشند.

  • پنجشنبه ۰۴ آبان ۱۴۰۲ at ۲۳:۵۸
    Permalink

    سلام من مرغ مینا دارم ۶یا۷سالشه یبار پرریزی کرد تموم شد پرهای جدید دراومد ولی از دوباره پرهاش داره میریزه لطفا راهنمایی کنید بخاطر چیه؟؟ممنون

    Reply
    • جمعه ۰۵ آبان ۱۴۰۲ at ۱۸:۵۹
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      تو این سن باید رو مواد معدنی جیره دقت کنید، برای پر ریزی مواد معدنی بخصوص روی تو آب حل کنید.

  • شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۲ at ۲۳:۰۳
    Permalink

    سلام خسته نباشید من حدوپا ی سالو خورده ای ی مینا دارم بالای کمد کارتون گذاشتم ک اونجا بخابه الا هوا سرد شده یکم سرما خورده میخام جاشو تغییر بدم ولی عادت نداره بجای دیگ همش میخاد بره تو جای قبلش باید چکار کنم؟ 🥲

    Reply
    • یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲ at ۱۰:۱۵
      Permalink

      سلام وقت بخیر
      جای قبلیشو بردارین ، خودش ببینه جاش نباشه میاد جای جدیدی که در نظر گرفتین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *