پرورش شترمرغ

پرورش شترمرغ
4.7/5 - (23 امتیاز)

پرورش شترمرغ را می‌توان یکی از فعالیت های پرسود در صنعت پرورش طیور به حساب آورد. زیرا تقاضا برای محصولات این پرنده بسیار بالا بوده و می‌توان سود خوب و درآمد بالایی از طریق فروش آنها به دست آورد. اما توجه داشته باشید که اگر فاقد آگاهی و دانش مورد نیاز باشید، احتمال شکست شما بیشتر از سودآوری است. در ادامه اصول پرورش شتر مرغ را توضیح می‌دهیم. این نکته را به یاد داشته باشید که شترمرغ ها در سن ۲ تا ۳ سالگی به بلوغ جنسی رسیده و به مدت زیادی نیز بارور باقی می‌مانند.

پرورش شترمرغ مولد

شترمرغ ها در دوره ی تولید مثل هر دو روز یک تخم می‌گذارند و این مشروط به استراحت آنها در فواصل زمانی معین می‌باشد. جالب است بدانید که شترمرغ ها دوستدار هوای گرم هستند و طولانی شدن گرمای تابستان به نفع شماست. چرا که در این دوره شترمرغ ها تخم گذاری بیشتری می‌کنند. توجه کنید که برای بیشتری بازدهی از جابه جایی پرندگان باید پرهیز شود. هچنین از هر گونه عاملی که باعث استرس پرنده شود بایستی جلوگیری کرد. زیرا شترمرغ ها به شدت نسبت به صدا حساس هستند و استرس بازدهی آنها را کاهش می‌دهد.

انواع روش ها پرورش

برای شروع پرورش شتر مرغ می‌توانید از روش های زیر استفاده کنید.

  • چرخه‌ی کامل از جوجه کشی تا کشتار
  • پرورش مولد و فروش تخم نطفه دار
  • جوجه کشی و فروش جوجه یک روزه
  • پروار بندی (خرید جوجه در سن مناسب و پرورش آن که به تجربه ی کمتری نیاز دارد)
  • پرورش منطفه ای مزرعه دار ها

پرورش شترمرغ مولد

مقاله جوجه کشی شترمرغ را بخوانید.

انواع سیستم پرورش شترمرغ

امروزه پرورش دهندگان زیادی اقدام به پرورش و نگهداری شترمرغ کرده و دلیل آن نیز افزایش علاقه مردم به این پرنده و محصولاتش می‌باشد. از این رو در بسیاری از کشور ها این کار، رایج شده و رونق زیادی پیدا کرده است. برای شروع به این کار باید بدانید که سیستم های پرورشی این پرنده به انواع زیر تقسیم بندی می‌شوند.

  • پرورش در سیستم باز (غیر متمرکز)
  • سیستم نیمه بسته (نیمه متمرکز)
  • پرورش به صورت بسته (متمرکز)

توجه داشته باشید که نوع سیستمی که برای پرورش انتخاب میکنید به عواملی چون شرایط آب و هوایی، فضای قابل دسترس و … بستگی دارد. همچنین می‌توانید در هر کدام از سیستم ها هم پرورش طبیعی شترمرغ و هم پرورش مصنوعی شتر مرغ را انجام دهید.

پرورش شترمرغ با سیستم باز (غیر متمرکز)

حتما می‌دانید که شترمرغ ها فضای باز را دوست داشته و ترجیح می‌دهند که چراگاه بزرگی در اختیارشان باشد. بنابراین در این روش، زمین وسیع و بزرگی را در اختیار پرنده قرار می‌دهند. بیشتر سعی می‌شود در سیستم باز پرورشی، محیط را شبیه به مکان زندگی طبیعی پرنده درست کرده و تغییرات زیادی ایجاد نمی‌کنند.

سیستم نیمه بسته (نیمه متمرکز)

برای استفاده از این سیستم باید حدود ۲۰ تا ۶۰ هکتار زمین در نظر بگیرید. همچنین پرندگان در سیستم نیمه باز، در پن هایی به وسعت ۸ تا ۲۰ هکتار پرورش می‌یابند. در این سیستم هر گروه از شترمرغ ها از تعداد ۲۵ ماده و ۱۵ پرنده نر تشکیل می‌شوند. تغذیه طیور نیز مقداری توسط خود شترمرغ ها در چراگاه و حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد هم به صورت دستی تامین می‌شود.

پرورش شتر مرغ در سیستم متمرکز و بسته

معمولا بسیاری از پرورش دهندگان از این سیستم استفاده می‌کنند. دلیل این انتخاب نیز این است که میزان زمین های مناسب این کار محدود بوده و نمی‌توان به تمامی مراتع مناسب دسترسی داشته باشد. همچنین پرورش بسته و متمرکز سبب شده تا انحصار این کار از دست برخی از کشور ها خارج شده و بتوان در هر مکانی این کار را انجام داد. در روش متمرکز مقدار زمین مورد نیاز باید با توجه به تعداد گله های مولد و همچنین مبلغی مورد نظر برای سرمایه گذاری انتخاب شود که میتواند از ۱ تا ۲۰ هکتار باشد.

نگهداری شترمرغ

نکات مهم پرورش شترمرغ

برای اینکه بتوان این کار را با موفقیت انجام داد، باید برخی نکات را رعایت کرده و در موردشان آگاهی کافی داشته باشید. مهمترین این موارد زمین پرورش، خوراک پرنده، بهداشت و آب مصرفی می‌باشند. در ادامه راجع به هرکدام به صورت مختصر توضیح می‌دهیم.

زمین

با توجه به تغییرات و نوسانات موجود در بازار نمی توان آمار دقیق از قیمت تجهیزات، زیر ساخت ها و هزینه های جاری ارائه کرد. اولین مسئله ای که باید در نظر بگیرید زمین مناسب است و حتما باید زمین وسیعی باشد چرا که شترمرع نیاز به دویدن و تحرک دارد. همانطور که گفته شد زمین پرورش شترمرغ بسیار مهم بوده و باید به آن توجه ویژه ای شود. هرچه فضای پرورش پرنده ها زیاد باشد، کیفیت رشد و پرورش نیز افزایش می‌یابد. برای پیش گیری از درگیر شدن شترمرغ های نر و حملات سایر حیوانات بایستی دور تا دور زمین را با حصاری محفوظ کنید.

یکی از نکات مورد توجه هزینه ی حصار کشی زمین و ایجاد سالن های پرورش است که هزینه بالایی دارد.

برای پرورش این پرنده نیازمند زمینی با امکانات زیر هستیم:

  • پن های تولید مثل
  • دانخوری پرنده
  • آبخوری
  • سایه بان مناسب
  • آشیانه تخم گذاری ( نیازی به اقدام شما نیست زیرا شترمرغ ها خود این بستر را فراهم می کنند !‌)

خوراک و تغذیه

از دیگر موارد مهم و نکاتی که باید در هنگام پرورش و نگهداری به آن توجه کنید، تغذیه شترمرغ است. توجه داشته باشید که هر شترمرغ در طول روز، حدود ۲۹۰۰ گرم مواد غذایی مصرف می‌کند. بنابراین نسبت به جمعیت پرنده های موجود، تهیه خوراک برای آنها سخت بوده و علاوه بر آن هزینه زیادی نیز طلب می‌کند. در واقع حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از هزینه نگهداری، مربوط به تغذیه و خوراک شتر مرغ ها می‌باشد. تغذیه شترمرغ ها به دو صورت محدود و نامحدود تامین میگردد. روش محدود زمانی اجرا می‌شود که در نظر داریم از مصرف زیاد خوراک جلوگیری کنیم، زیرا چاقی تاثیرات منفی در باروری شترمرغ ها دارد.

پرورش شتر مرغ

بهداشت

فراموش نکنید که این پرندگان عادت دارند در هنگام غذا خوردن، آب بنوشند. بنابراین آبی که برای آنها تامین می‌گردد، به سرعت آلوده و کثیف می‌شود. همانطور که می‌دانید نظافت و تمیزی در رشد و پرورش پرندگان بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل باید دقت بالایی به نظافت آب و تمیزی آن داشته باشید. همچنین نظافت محیط نیز باید بالا باشد تا طیور دچار بیماری نشوند. در غیر اینصورت امکان دارد در آینده با مشکلات زیادی رو به رو شوید.

آب

آب مصرفی پرندگان یکی از موارد مهمی است که در پرورش اهمیت بالایی دارد. شترمرغ ها نیز در طول شبانه روز نیاز دارند که آب بنوشند. به همین دلیل آب مصرفی پرندگان باید تامین شده و تمیزی آن نیز رعایت گردد. ضمنا شترمرغ ها نیاز به نوشیدن آب در دمای متعادل حدود ۲۰ درجه سانتی گراد دارند و حتما در محیط و فصل سرما باید توسط آب گرمکن هایی دمای آب را برای آنها متعادل نگه دارید.

کشتار شترمرغ

بهترین زمین برای کشتار این پرنده سن ۱۰ الی ۱۲ ماهگی است که در این سن وزن پرنده حدودا به ۱۲۰ کیلوگرم خواهد رسید. به طور تقریبی ۴۰ درصد از وزن شترمرغ گوشت خالص است که به نوع پرورش نیز بستگی دارد.

درآمد حاصل از پرورش

ار آنجایی که پرورش شتر مرغ از نظر تجاری و اقتصادی بسیار به صرفه می‌باشد. سرمایه گذاری اولیه و برنامه ریزی دقیق و اصولی باید انجام گیرد تا به درآمد بالایی برسید. سود پرورش شترمرغ با توجه به تقاضا و مصرف مردم از محصولات این پرنده، بالا بوده و می‌توان آن را یکی از مشاغل پردرآمد در صنعت پرورش طیور به حساب آورد.

 

سوالات متداول
  • غذای شترمرغ چیست؟
    غذای شتر مرغ را انواع دانه ها، علف، دانه علف، یونجه، غلات، شکوفه ها، انواع میوه ها و گیاهان آب دار تشکیل می‌دهند.
  • سوددهی پرورش شترمرغ چند درصد است؟
    پرواربندی یک شترمرغ می‌تواند چندین برابر یک گاو ماده به شما سود دهد. این سود به صورت سالانه می‌تواند چیزی حدود 45 درصد باشد، که در مبحث تولید رقم مناسبی است.
  • درآمد پرورش شترمرغ چقدر است؟
    این کار یکی حرفه های پرسود میباشد. زیرا دارای پتانسیل بالای اقتصادی و تجاری است. یکی از دلایل پرسود بودن این حرفه، داشتن قابلیت استفاده و کسب درآمد از تمامی محصولات تولیدی شترمرغ است.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *